Ginčai dėl kavos
Tiems iš mūsų, kurie mėgsta kavą, kava gali būti vienintelis dalykas, apie kurį galvojate pirmą kartą pabudę, jūsų mėgstamiausias dalykas ryte ir vienintelis dalykas, kuris iškelia jus iš lovos.
Per daugelį metų buvo daug spėlionių, ar kava jums naudinga, ar žalinga.
Tyrimai parodė, kad kava gali būti naudinga saikingai.
2007 m. paskelbtame straipsnyje teigiama, kad „kavos gėrimas yra nekenksmingas įprotis tiems, kurie ją geria reguliariai ir saikingai“ [1].
Taip pat 2014 m. atliktas tyrimas parodė, kad „kava turi naudos sveikatai, kai vartojama saikingai“ [2].
Įdomu tai, kad neigiamas poveikis buvo pastebėtas tik per didelio kavos vartojimo atvejais. Tiesą sakant, kava turi daug privalumų, apie kuriuos galbūt net nežinote.
Kava turi stiprų antioksidacinį poveikį
Kavoje yra polifenolio, vadinamo chlorogeno rūgštimi [1]. Tačiau suvartotame galutiniame produkte likusių antioksidantų kiekis priklauso nuo skrudinimo proceso; didžiausias kiekis randamas vidutinio skrudinimo kavoje [1].
Kava gali padėti deginti riebalus
Kofeino galima rasti daugelyje svorio metimo papildų, nes jis gali sumažinti potraukį maistui ir skatinti riebalų netekimą, nes didina energijos sąnaudas, pagreitina centrinės nervų sistemos veiklą, pagerina lipolizę ir termogenezę bei padidina metabolinę riebalų oksidaciją [4].
Kava gali turėti teigiamą poveikį smegenų veiklai
Nustatyta, kad kofeinas mažina Alzheimerio ir Parkinsono ligų riziką [1][2][3].
Tyrimai parodė, kad kofeinas ir chlorogeno rūgštis gali užkirsti kelią pažinimo nuosmukiui [3].
Jis taip pat žinomas dėl savo gebėjimo padidinti protinį budrumą ir darbingumą [1] .
Kava gali pagerinti sportinius rezultatus
Tyrimai parodė, kad saikingas kofeino kiekis gali turėti ergogeninį poveikį (gerinti fizinę veiklą) [1].
Įrodyta, kad kava lėtina nuovargį, didina ištvermę ir gerina kvėpavimo funkciją [1].
Kava gali turėti teigiamą poveikį virškinimo sistemai
Tyrimai sieja kavos vartojimą su sumažėjusia virškinimo ligų, įskaitant gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžį ir tulžies akmenligę, rizika [1].
Kava gali sumažinti 2 tipo diabeto riziką
Tyrimai parodė, kad nuolatinis kavos vartojimas gali turėti apsauginį poveikį nuo 2 tipo diabeto [1].
Nustatyta, kad reguliariai geriantiems kavą padidėjęs jautrumas insulinui ir padidėjęs atsakas į insuliną [1].
Tai, ką įdedate į savo kavą, gali nustatyti, ar ji jums „gera“
Cukraus ir sirupų pridėjimas, ypač reguliariai, gali žymiai sumažinti kavos naudą sveikatai.
Jei negalite gerti kavos be cukraus ar sirupo, išbandykite natūralų saldiklį, pavyzdžiui, steviją, ir pabandykite palaipsniui atpratinti nuo jo, kol jūsų skonio receptoriai prisitaikys.
Taip pat svarbu nepamiršti kavos dydžio: mažai kalorijų turinčios kavos yra macchiato, ilga juoda arba piccolo latte, kuri gali patenkinti jūsų kavos skonį ir negeriant viso dydžio latte.
Pats pasirinkimas tarp nugriebto ir nenugriebto pieno yra prieštaringas, tačiau svarbu pažymėti, kad nenugriebtas pienas yra 97% nugriebto, todėl jame yra 3% riebalų (8-9 g riebalų viename puodelyje), o nugriebtame piene yra apie 1%. % riebalų (2-3 g riebalų viename puodelyje).
Tada yra sojų pienas… Esmė ta, kad tarp pienų yra tik nedideli skirtumai, tai priklauso nuo jūsų asmeninio pasirinkimo.
Išvada
Saikingai kava gali būti jums „gera“!
Neigiamas poveikis buvo pastebėtas tik per didelio kavos vartojimo ir pridėto cukraus…
Išgerkite 1–2 puodelius per dieną be cukraus ir viskas bus gerai!
Informacija:
1. Taylor SR, Demmig-Adams B, 2007, Gurkšnoti ar negurkšnoti: galimas kavos gėrimo pavojus ir nauda sveikatai, Mityba ir maisto mokslas, Vol 37, ppg 406-418
2. Bae, J, Park, J, Im, S, Song D, 2014, Coffee and Health, Integrative Medicine Research, ppg 198-191.
3. Messina G, Zannella C, Monda V, Dato A, Liccardo D, De Blasio S, Valenzano A, Moscatelli F, Messina A, Cibelli G, Monda M, 2015, Naudingas kavos poveikis žmonių mitybai, biologijai ir medicinai .
4. Kim T, Shin, Y, Lee J, Min Y, Yang H, 2010 Kofeino poveikis lipolizės metaboliniams atsakams ir aktyvuotų prakaito liaukų tankiui žmonėms fizinio aktyvumo metu, Maisto mokslas ir biotechnologija, 19 tomas, 4 leidimas, 1077-1081 p.