Visi žinome, kad jei maistas yra žalias, jis paprastai yra sveikas, tiesa?
Tačiau kuo šie maisto produktai mums tokie naudingi ir kaip galite juos įtraukti į savo mitybą?
Žaliosios sultys ir žalieji milteliai šiuo metu yra populiarūs, nes šiuose žalumynuose gausu maistinių medžiagų, tokių kaip skaidulos, fitochemikalai (pvz., chlorofilas), kalcis, folio rūgštis, geležis, magnis, kalis, vitaminas A, vitaminas C, vitaminas E. ir vitamino K.
Skaidulos yra svarbios virškinimui ir randamos žaliose daržovėse. Suaugusiems vyrams rekomenduojama suvartoti 30 g per dieną, o moterims – 25 g skaidulų per dieną.
Fitochemikalai yra aktyvūs augaluose esantys junginiai, suteikiantys maistui spalvą, skonį ir aromatą.
Chlorofilas yra fitocheminės medžiagos pavyzdys; Tai žalias pigmentas, randamas augaluose.
Chlorofilas yra gerai žinomas dėl savo gebėjimo neutralizuoti kūno kvapus ir veikti kaip natūralus vidinis dezodorantas, taip pat dėl savo antibakterinių savybių.
Kalcio taip pat yra žaliose lapinėse daržovėse ir yra žinoma, kad jis padeda palaikyti sveikus kaulus, raumenis ir centrinę nervų sistemą.
Folatai yra B grupės vitaminas, būtinas ląstelių sveikatai ir vaisiaus vystymuisi.
Geležis yra būtina norint prisotinti kraują deguonimi ir pernešti jį po visą organizmą.
Magnis yra būtinas daugeliui kūno funkcijų, įskaitant DNR ir RNR gamybą, taip pat raumenų ir skeleto sveikatą.
Kalis veikia kaip elektrolitas, sąveikaudamas su natriu, reguliuodamas širdies ritmą ir kraujo tūrį.
Vitaminas A palaiko akių sveikatą ir imuninę sistemą.
Vitaminas C yra svarbus imuninei sistemai, nes yra stiprus antioksidantas.
Vitaminas E yra antioksidantas, kuris apsaugo ląsteles nuo oksidacinės pažaidos ir yra naudingas odos sveikatai.
Vitaminas K skatina kraujo krešėjimą ir apsaugo nuo per didelio kraujavimo.
„Žaliųjų“ pavyzdžiai:
- Špinatai
- bok choy
- Brokoliai
- Spirulina
- Kviečių žolė
- Miežių žolė
Kadangi vienoje maisto produktų grupėje yra tiek daug svarbių maistinių medžiagų, galite suprasti, kodėl valgyti daug žalumynų yra naudingiausia visiems! Tačiau žalumynai dažniausiai būna neskanūs…
Kaip į savo racioną įtraukti daugiau daržovių nevalgant tik salotų:
Smoothies (Smuzi) arba sultys
Sumanus būdas pridėti papildomų žalių daržovių į kokteilius ar sultis yra puikus būdas suvartoti daugiau maistinių medžiagų be didelių pastangų.
Jų kartaus skonio taip pat galima nesunkiai užmaskuoti pridedant vaisių, kad padidintumėte sveiko gėrimo saldumą.
Į patiekalus, tokius kaip karis ir makaronai, pridėkite daugiau daržovių – žalios lapinės daržovės paprastai nelabai iškepa, todėl į maistą dėkite jų dideliais kiekiais – tai puikus būdas padidinti suvartojamą kiekį, o padažas ant maisto taip pat užmaskuos jų skonį!